15 Mart 2009 Pazar

ZEYTİNYAĞLI SOSLU BİBER DOLMASI


Aslında ben acılı uculu dolmaları severim.ama bu dolmanın lezzeti de başka oluyor.malzemeler;yarım kg pirinç3 adet soğan(isteğe bağlı olarak 3-4 diş sarımsak)1 yemek kaşığı salçayarım demet maydonoz ,1 kg dan biraz fazla dolmalık biber1 bardak zeytinyağı2 adet kesme şeker1 çay kaşığı yeni bahar1 çay kaşığı limon tuzu yada 1 limonun suyu(isteğe göre)karabiber,tuz,kuru nanesosu için;yarım kg domates1 yemek kaşığı sıvı yağ1 yemek kaşığı kırmızı biber1 adet soğan,tuzyapılışı;pirinç yıkanır.maydanoz,soğan,doğranıp diğer tüm malzemelerle damak zevkinize göre ayarlanıp karıştırılır.biberler düzgünce oyulup ;içleri malzemeyle yarıdan biraz fazla doldurulup yayvan bir tencereye yan yana dik kalacak şekilde dizilir.üzerlerine kapak olarak ağzı büyüklüğünde biberlerden kesilip kapatılır.(bazen halka patlıcan kesiyorum onu yemesi de güzel oluyor)üzerine robotta çekilerek yağda hafifçe soldurulmuş domates sosu dökülerek,gerekli görülürse biraz su ilavesiyle ocağa verilerek yarım saat yada kırk dakika pişirilir.(su seviyesi biberlerin seviyesinde olmalıdır. bu oranda pişince suyu pek artmayıp lezzeti bozulmuyor)püf!noktası kaynara çıkınca altının kısılması...afiyetle kalın....

2 yorum:

Adsız dedi ki...

dolmanıza bayıldım.çok güzel oldu.

Adsız dedi ki...

canım nerelerdesin?