Merhaba. Bu içli köfteyi misafirlerinize yaptığınızda,emin olunki tarifini istemeyen olmayacaktır. Farkı: Hamurunda... Hem de bayat ekmeklerimizi değerlendirmiş oluyoruz. hadi kolay gelsin. Malzemelerimizi sayalım:
1 kg köftelik bulgur3 orta boy patates
2 tüm bayat franca(namıdiğer somun)
1 yemek kaşığı salça yada 3 yemek kaşığı
kırmızı bibertuz.
İç malzemeleri:
yarım kg kıyma
5-6 adet soğan
1 bardak ceviz içi
1 tatlı kaşığı salça yada kırmızı bibertuz,karabiber
yarım paket margarin yada sıvıyağ
Yapılışı: önce ekmek bir kapta soğuk suya ıslanır. daha sonra bulgur büyük bir yoğurma kabında, kısırın bulguru ıslanır gibi irmikle birlikte soğuk suyla ıslanır. bir süre beklenip, içine fazla suyu sıkılmış ekmek ve diğer malzemeler katılıp; azar azar su ilavesiyle iyice yoğurulur. su gerektiği kadar ilave edilmelidir. aksi taktirde iyi bir hamurelde edemeyiz. hamur dinlenirken iç malzemesi; kıyma-yağ-soğan-salça sıralamasıyla pişirilir, ceviz ve baharat ilavesiyle iyice soğutulur. daha sonra hamurdan avuç içi kadar parçalar koparılıp, elimiz ıslatılarak açılır. iç harcı konulup kapatılır. elde şekillendirilir. bu şekilde biten köfteler yan yana tesiye dizilir. yiyeceğimiz kadarı kızartılır. ben kalanını tepsiyle buzlukta bi süre dondurup poşetliyorum. kızartacağım zaman çözdürmeden doğrudan kızgın yağa atıyorum. süper oluyor. tavsiye ederim.!!! yanlız bu köfte sadece kızartma yapılabiliyor. haşlamalık isterseniz; 1 bardak civarı un eklemesi yapın. yoksa haşlarken dağılır. afiyet olsun...
Yapılışı: önce ekmek bir kapta soğuk suya ıslanır. daha sonra bulgur büyük bir yoğurma kabında, kısırın bulguru ıslanır gibi irmikle birlikte soğuk suyla ıslanır. bir süre beklenip, içine fazla suyu sıkılmış ekmek ve diğer malzemeler katılıp; azar azar su ilavesiyle iyice yoğurulur. su gerektiği kadar ilave edilmelidir. aksi taktirde iyi bir hamurelde edemeyiz. hamur dinlenirken iç malzemesi; kıyma-yağ-soğan-salça sıralamasıyla pişirilir, ceviz ve baharat ilavesiyle iyice soğutulur. daha sonra hamurdan avuç içi kadar parçalar koparılıp, elimiz ıslatılarak açılır. iç harcı konulup kapatılır. elde şekillendirilir. bu şekilde biten köfteler yan yana tesiye dizilir. yiyeceğimiz kadarı kızartılır. ben kalanını tepsiyle buzlukta bi süre dondurup poşetliyorum. kızartacağım zaman çözdürmeden doğrudan kızgın yağa atıyorum. süper oluyor. tavsiye ederim.!!! yanlız bu köfte sadece kızartma yapılabiliyor. haşlamalık isterseniz; 1 bardak civarı un eklemesi yapın. yoksa haşlarken dağılır. afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder